Tjäderåsen och naturreservatet Norra Gällsjön

Jag var nyligen i Myggsjö, Laxtjärn m.fl. ställen uppe på Orsa Finnmark. Jag gjorde en cykeltur då på de rätt krävande grusvägarna däruppe. Jag hade även Tjäderåsen ”i sikte” men det fick bli någon gång framöver. Nu var det den gången framöver. Jag hade även av Per Ax fått reda på att naturreservatet Norra Gällsjö var vackert där vid sjön. Ingen lång promenad dit heller.

Att jag siktade på Tjäderåsen berodde en del på de 10 skoleleverna från Ulvsjö med fröken 1934 som gjorde en skolresa till Mora. Något de länge, länge sett fram emot. Första delen av resan blev en vandring i regnväder på en stig från Ulvsjö fram till Tjäderåsen. Där fanns en bilväg från Noppikoski. Från Tjäderåsen blev det att sitta på ett litet lastbilsflak de 10 milen till Mora. Dr Helling med fru och prosten Hillerström var skolresearrangörer och hade hyrt in lastbil med chaufför. Det tog väl hand om barnen i Mora. Jag har skrivit en blogg om detta besök på denna blogg.

Bild från hemresan från Mora. Det torde varit samma transport till Mora från Tjäderåsen.

Svartbäcken påväg mot Tjäderåsen

Jag tog bilder som jag brukar, divers bäckar och annat på vägen uppöver. Nordkap var nästa anhalt. Alldeles på gränsen till Jämtlands län och Härjedalens kommun.

Jag kom rätt. Åkte vidare.

Jag körde vidare och var några kilometer från Tjäderåsen då en björk hängde över vägen och stoppade mig.

Jag bröt kvistar och lyfte björken så högt jag kunde. Jag provade att ”smyga” under bilen, men det felade någon cm. Det blev att vända och ta en liten omväg. Det jag nu lärt mig är att ha yxa eller såg med i bilen på alla mina skogsturer. Nu har jag bådadera.

Vidare på de små skogsbilvägarna, passerade Oreälven och Rumpsjön. Oreälven kommer från Oresjön och Oretjärnen och myrarna däromkring.

Oreälven i finsk tappning.

Kaunisjärvi , Vackra sjön, var det ursprungliga namnet på Rumpsjön enligt lilla skylten till höger.

Det blev allt finare ju närmare Tjäderåsen jag kom. Platsen ligger över 600 m.ö.h. och var en fin öppen plats med fina gamla hus. Det såg ut att ha varit en fin liten by med stora vallar.

En riktig fin plats som sagt. Väl värt ett besök. Kombinera gärna med att titta på naturreservatet Norra Gällsjön. Några km från Tjäderåsen och en promenad i reservatet på ca en km ner till sjön. En kanonplats att stanna och fika på.

Infoskylt

Jag träffade på en man som kom fram till vändplanen före reservatet. Ganska otroligt. Hade inte sett en bil eller människa sedan Noppikoski. Han jobbade för Orsa besparingsskog och skulle träffa två killar som kom med båt från Härjedalssidan. Kommun-/länsgränsen går mitt över sjön. De skulle serva länsstyrelsen som skulle inventera fisken i sjön. Många nät med olika storlek på maskorna. En riktig seriös inventering som skulle hålla på ett dygn. Viktiga saker som vi vanliga inte har en aning om.

Det blev en lång fikapaus därnere vid sjön efter att Orsakillen visat mig runt i stugan.

Norra Gällsjön i all sin prakt.

Det kanske syns att jag trivdes därnere.

Det är några mil hem till Mora och det blir att dra sig tillbaka. Inte samma väg, jag åkte ner mot Tjäderås-Långsjön och vägen mer mot Myggsjö där jag cyklade några dagar tidigare. Ytterligare några bilder, smakprov, från naturreservatet.

Mot Noppikoski via Vässinjärvi där mycket mer vatten behövs för elproduktionen. Avslutar med bild från sjön.

Denna lilla tur rekommenderar jag starkt för er som vill ”komma ifrån” lite mer. Tystnad, vacker plats och härlig natur mestadels. Främst i reservatet och nära Tjäderåsen.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: