Engagemang som straffar sig

Här kommer en liten redogörelse vad som kan hända om du för starkt engagerar dig och har synpunkter och lägger dig i kommunal planering och annat. Jag kommit med idéer inom några områden som stridit mot vad majoriteten i kommunen har planerat och tänkt genomföra. Vi har fått många kommunmedborgare med oss, vi som tillsammans kämpat för en annan tingens ordning. Namninsamlingar m.m. Inget av det jag engagerat mig i har jag någon personlig vinning av och jag har ingen partipolitisk bindning. Mitt intresse för demokratifrågor är stort agerandet är ett utslag av detta. Som sagt, vi har samlat upp många Morabors synpunker och framfört dessa på olika vis.

Det är självklart att det inte setts med blida ögon från de styrande. Men det tillhör spelets regler att få reaktioner från väljarna, ett friskhetstecken anser jag. Kommunens politiska ledning har ju ändå sista ordet

Andra sidan av myntet är att jag har jobbat inom kommunen under drygt 30 år och samlat på mig rejäl erfarenhet. Såvitt jag känner till har jag gjort en godkänd insats och på senare år efter pensioneringen har jag fortsatt vara en stark ambassadör för Mora i många sammanhang. Bland annat inom sociala media och som konsult inom fritidsfrågor, Mora Outdoor. Jag har på slutet kallats för en stor influenser för Mora. I positiv mening.

Till saken. Jag har i jobbet deltagit i valarbete vid varje val sedan start i kommunal verksamhet 1975, Älvdalen först. Mora från 1980. Deltagit och varit ansvarig i ett stort antal val, allt från folkomröstningar, EU-val, allmänna val, kyrkoval. Jag var vid senaste valet ansvarig för ett valdistrikt, Stranden, det största i Mora. Fick frågan av valansvariga om jag vill fortsätta som ordförande i höstens val. Jag tackade nej , tyckte det var dags att skola in någon ny. Jag föreslog NN som bliv tillfrågad och tog jobbet. Hen har deltagit i valjobbet tidigare.

NN fick sedan uppdraget att föreslå personer att arbeta inom valdistriktet. Jag fick frågan och tyckte det kunde vara roligt och intressant att deltaga en gång till. Ett trevligt gäng och som sagt ett kul jobb. Samtidigt kände jag att jag naturligtvis kunde vara till stöd för nye ordföranden och vice ordföranden. Jag fick förresten frågan av NN om jag kunde tänka mig vice-jobbet men avstod även det.

NN skickade in förslag till valansvariga där valnämnden är den slutligt politiskt avgörande instansen. Förslaget kommenterades med att alla namnen godkändes men ”Owe måsta jag stämma av med valnämnden”.

Valnämnden gick igenom ärendet och valde personer att ingå i valdistrikten. I Strandens valdistrikt fanns jag inte med. Jag och NN blev högst förvånade och jag skrev till valansvarige tjänsteman och undrade varför jag uteslutits. Jag fick svaret att en föryngring ska genomföras. Många ordf. och vice har annonserat att detta är deras sista val. Därför vill man rekrytera personer som kan vara med i flera val framöver. Det är väl lovvärt, med Stranden hade ju klart med två ”hyggligt” unga, både ordf och vice. Bland de övriga förslagna deltagarna i distriktet var det si och så med erfarenhet och ålder. En person några år över 80. Inget fel i det, men han gick i alla fall före mig apropå föryngring. Någon fyller strax 70 och vissa andra har mager eller ingen erfarenhet.

Vad är jag ute efter, jo, som ni misstänker känner jag mig som en person som de styrande i kommunen inte gärna vill ha att göra med. Varför skulle jag kontrolleras extra av valnämnden och varför tog man inte tillvara min stora erfarenhet? Det går inte att se det på annat sätt att dom vill inte ha mig i röstningslokalerna. Vad jag nu skulle kunna göra för ont där i ett väl ”skyddat” val utan inblandning av valfunktionärer vid kontakter med de röstande.

Den enda begränsningen som valnämnden beslutat om är att valfunktionärer inte får vara upptagna på politiska partier anmälda listor.

Jag vill absolut inte ta på mig någon ”offerkofta” men jag känner mig kränkt och utesluten efter allt jobb jag gjort och gör för kommunen i många sammanhang. Riktigt ledsen blir jag och har svårt att ta till mig det som skett. Visst kan jag avstå att jobba med valet i höst, men agerandet från den politiska ledningen i kommunen ser jag som långt ner på skalan för en värdig behandling.

Ett stort samhällsengagemang som tar dessa vägar är inte OK för någon.

Owe Hållmarker

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

7 reaktioner till “Engagemang som straffar sig”

 1. Tråkigt, tycker jag. Som politiker har jag upplevt hur man blir överkörd i olika politiska viktiga frågor. Tycker att vi skulle respektera den erfarenhet och kunskap som du besitter.

  Gilla

 2. Det är mycket tråkigt att makteliten i kommunen ska tysta sunda medborgare.Det är inte demokrati längre.Medborgare ska inte tystas.Diktaturfasoner hör inte hemma i Sveriges Mora.

  Gilla

 3. Politikerna är rädda för att få in någon som är mer kunnig om saker och ting än vad dom själva är utan dom vill leva kvar i sin skyddade verkstad och fortsätta med inbördes beundran, är säker på att du har ditt fulla stöd hos vanliga Svenssons.

  Gilla

 4. Mycket mycket tråkigt. Men du vet att det är många som står bakom dig. Jag har varit med om samma sak i Mora kommun. Jag tror att det beror på en rädsla för personer som är populärare bland innevånare. Rädslan pga att du har större intelligens inom viktiga områden. Det skrämmer människor som till varje pris vill ta sig uppåt gärna genom att använda populära och oprövade trender.
  Du står stadigt på jorden och det är därför du har så många följare.
  Ett gott råd, pausa och slicka dina sår. Kom igen starkare än någonsin. Du har många med dig.
  🤗🤗🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: