Visionen om Strandens skolområde är kvar

Jag har under många år varit engagerad på jobbet och privat i att området vid f.d. Strandens skola ska bli och vara något bra för framtiden. Det har ett så bra läge och bör utnyttjas på bästa sätt. För ett antal år sedan var det ett företag som ville etablera handel där, en stor ”köplada”. Det blev nobben även om det hördes positiva tongångar från vissa. Vi var många som drog en lättnadens suck när det blev nej. Nu har beslutats att bygga en högstadieskola där. Tre partier är emot men den styrande majoriteten för. Jag går inte in djupare på frågan och de olika ställningstagandena. Det är för och emot. Vi som är emot vill att eleverna ska ha bästa möjliga miljö under sina skoldagar och när de ska ta sig till och från skolan. För att uppnå det tycker vi helt enkelt inte det är en lämplig plats att bygga en stor högstadieskola på.

Vi ser hellre att vi har två skolor, de befintliga som kan förändras och förbättras. Då får vi skolor där elever bor och de blir inte så jättestora. Om Morkarlby är ”besvärlig” att förbättra kanske man kan fundera på en ny inom Kanadaområdet där många bostäder planeras. I Noret torde det inte vara några problem med utrymme eller annat. Om det nu absolut av olika skäl ska vara en skola så anser vi läget helt fel och det bör utredas på djupet var en ny stor skola i så fall skall ligga. Frågan har utretts tidigare och då var konsultförslaget en samlokalisering med gymnasieskolan. Det föll inte i god jord. Andra platser som diskuterats är bl.a. Sandängarna, den s.k. AMU tomten i Öna, och Tingsnäs. Kommunledningen ser Strandenområdet som den bästa platsen för skolan.

Här vill många ha något annat än en stor skola.

Min vision är att när besökare och morabor anländer till Mora ska de här mötas av en fin tilltalande park. Den nya cirkulationsplatsen kommer att ligga en bra bit innanför staketet ni ser på bilden och skolområdet krymper. Vi har nu fått en bra infart till Mora efter Noretbron med grönytor och träd, än fler blir det får vi hoppas. Då ska man närmare centrum mötas av en vacker park och tydlig siktlinje mot kyrkan. Man möts senare av Prostgården, Vasastatyn och Mora-Nisses hus.

Det är ingen höjdare att blocken kommer att riktas mot stora huskroppar med ”ryggen” mot vägen. Inget välkomnande värt Mora tycker många. På bilderna ser ni det av SBB utformade förslaget som förelåg när beslutet om bygget togs. Rondellen som nu ska byggas ser ni hitom det stora svarta taket.

På området ska givetvis plats ges för mycket annat än en vacker park. Till exempel en utescen, marknader, diverse aktivitsytor, Vasaloppets behov av ytor m.m. När det gäller Vasaloppets önskan om fler duschar kan det säkert lösas utan en ny stor skolbyggnad. Det går t.ex. att bygga på Rosa Huset.

Som sagt, min vision lever så länge vi inte ser några nya skolbyggnader på platsen. Det är väldigt många i Mora som delar den meningen men det är naturligtvis även många som helst ser en skola där. Min tanke ser jag som långsiktig när det gäller den så begränsade platsen. Det känns verkligen långsökt att trycka in en stor skola med allt vad det innebär på en så minimal plats. Ett begränsat område omgivet av trafik och avsaknad av närboende elever.

Nej låt eleverna få riktigt bra förhållanden på annat håll och låt det s.k kulturstråket från Zornmuséet – Zorngården – Kyrkan – Tingshusparken -Vasaloppets hus – Mora-Nisses hus – Prostgården få avslutas med en vacker park m.m. i anslutning till med Rosa Huset.

Hoppet är det sista som överger mig, även i den här för Mora viktiga frågan.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

2 reaktioner till “Visionen om Strandens skolområde är kvar”

  1. Måtte kommunledningen ta sitt förnuft till fånga!
    Bra sammanfattning Owe av allt som upplevs problematiskt med beslutet!

    Gilla

  2. Kloka ord Owe.Hur får man till en ny prövning om lämpligheten att bygga skola där.Var finns det sunda förnuftet hos dem som driver detta vansinne att bygga skola där.Finns det inga politiker med bättre omdöme som kan gå emot sitt eget partis riktlinje att bygga skola i en vägkorsning.Vi i SD är 100 procent eniga i frågan om olämpligheten med skolbyggnad där.Är det partpiskan som viner,och partimedlemmar slutar att tänka.Att inte våga stå upp för för Moraborna,som inte vill ha en högstadie skola där.Bättre alternativ finns. Ingemar Björn SD Mora

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: