Besök i Estland under åren 1992 – 2015.

Jag råkade se en Estländsk film häromkvällen. ”Duktig liten flicka”. Den var från 50-talet och vi tyckte den var riktigt bra. Den påminde mig om min första tur till Estland, februari 1992. Det har blivit många besök sedan dess, både privat och genom jobbet. Jag återkommer till dem.

Jag tog en del bilder på den resan som jag skannat. Kvaliteten får vi hålla tillgodo med. Annan teknik på den tiden.

1992

Nu börjar jag med första resan till Kadrina, februari 1992, som Mora Folkhögskola m.fl. var starkt inblandade i. Kadrina var Moras vänort i Estland och resan hade kommit till via körkontakter och andra kontakter med folkhögskolan. Huvudmålet för resan var att i Mora samla in mat och andra förnödenheter för att hjälpa folk med behov i Kadrina. Estland blev självständiga i slutet av 1991 och var i behov av hjälp, bl.a. med livsmedel. Det samlades ihop matvaror m.m. som fyllde en hel mellanstor lastbil.

De som var med på turen var personer från folkhögskolan och andra som var beredda att hjälpa till, såsom Dic Aronsson med fru Gittan, Kjell Runsten, Silén (Gåsvarv då), Ulf Hållmarker, jag och många flera.

Första natten i Estland låg vi över i en lägenhet i Tallin. Lägenhetsinnehavaren var politiker på högre nivå. Något åt Miljöpartiets håll. Han blev än mer framstående senare. Ni ser honom på bild nedan. Vi fick ligga på golvet i hans vardagsrum. Hygglig kille med hjärtat på rätta stället.

Jag lägger en bild här som möjligen kommer först på FB. En souvenir att köpa i Tallin på lördagsmarknaden.

Ulf och vår hyresvärd i Tallin.

Ulf, Dic och jag hade ett eget fordon och vi skulle ansluta i Kadrina när lastbilen med livsmedel kom dit. Vi hade planerat in besök i Vöhma, Orsas vänort. Platsen ligger ca 10 ml sydost om Tallin och har ca 1 300 invånare. Där skulle Ulf och Dic hälsa på en doktor de kände och även leverera medicin och medicinsk utrustning. På bilden ser ni Ulf komma från vår minibuss på väg in i Vöhmas sjukhus. Hade större upptagningsområde än bara Vöhmas invånare.

Ulf på väg in i sjukhuset i Vöhma.

Medicinsk utrustning överlämnas.

Jag kommer väl ihåg att det blev övernattning hos läkaren i Vöhma som Ulf kände. Det var en konstig stämning i vardagsrummet när vi åt. Det viskades och tisslades och tasslades. Det var så nyligen de blev fria från ryssen att de inte vågade vara öppna. Jag kommer ihåg att Ulf fick titta på en röntgenbild och bedöma tillståndet till en äldre person i huset.

Från Vöhma skulle vi vidare till Moras vänort Kadrina. Lastbilen var på gång dit och vi skulle möta upp och hjälpa till. Första kvällen hade vi ett samkväm med fika och umgänge. Vi höll till i en källare intill kommunhuset. Jag kommer ihåg att det var en dämpad stämning även där. Många viskade att de hade släktingar som deporterats av ryssarna och aldrig kommit tillbaka. En kuslig stämning där i källaren. Samtidigt en glädje och lättnad. De berättade om körernas träffar m.m.

Fika och umgänge Kadrina.

Det blev en hel del bärande av livsmedel m.m. in i deras gamla kommunhus. Lite öde då. Det var bibliotek senast jag var dit. Upprustat och fint. Vi delade upp maten i kartonger/flak som sedan skulle fördelas av de Kadrinabor som hade koll på vilka som var mest utsatta och behövande.

Fördelning av lasten i mindre ”portioner”. Dic Aronsson på den stora bilden.

Vi packade och packade och det lyste i ögonen på dem som skulle få ta del av maten. De fick ge sig till tåls tills vi lämnat Kadrina. Vårt nästa mål var den större staden Tartu där vi skulle hälsa på ”vänner” till Vasaloppet. Ett skidlopp skulle gå av stapeln och vi skulle deltaga, men det töade bort och vi slapp.

De bjöd på mat på sin expedition i Tartu och starka varor skulle det vara även i lunchtid. Tävlingsarrangörerna ville gärna visa oss Otepää som låg någon mil utanför Tartu centrum. Där var det tuff terräng och ryssarna hade tidigare tränat där. På platsen skulle byggas en arena för världscuptävlingar. Vi tittade på varandra och funderade om det skulle vara möjligt. Det fanns ett litet skjul och terräng naturligtvis. Men dom visade sin styrka och målmedvetenhet. Som ni kanske vet har det varit världscuptävlingar i längd i många år där nu. Känt för sina tuffa utslagsgivande banor. Se bilden nedan där vi visas på den hårda terrängen.

Vi kände oss nöjda med besöket i Tartu, en gammal svensk universitetsstad. Från den tiden vi hade kungar som skulle ut och härja i Europa i god Putinstil. 1601 och senare 1625 var det svenskt styre. Gustav II Adolf inrättade Dopats (Tartus) hovrätt 1630. En fin stad med ca 100 000 invånare är det. Vi återkom till hösten och sprang halvmaraton där – återkommer om det ”äventyret”.

Innan vi åke till Tallin fick vi besöka ett sjukhus/hem för folk ”utanför” det vanliga samhället, barn, gamla, sjuka m.fl. Ingen rolig upplevelse. De såg förskräcka ut när vi kom. De bodde i en gammal tysk herrgård/slott. Ett badkar för ca 40 personer.

Nu var det de ca 16 milen till Tallin som gällde. Vi fick mer sightseeing av vår vän innan vi reste med färjan Estonia hem till Sverige. Vi var även till en lördagsmarknad med många udda varor. Se bilder.

En kiosk som hade stängt. Få varor, men ett par bananer, prissatta på skalet. Rubel gällde även i början av 1992.

Vi avslutar den här resan med en bild där Dic Aronssons längd uppmättes. Det var något skämt. Tror det var på sjukhuset i Vöhma.

Hösten 1992

Nästa besök i Estland, närmare bestämt i Tartu, var i september 1992. Jag hade blivit bekant med en man, Riho Järveläinen, som tog han om oss där. Christina, Lisa, Jon och jag skulle dit och vara med i en löptävling. Jag skulle springa halvmaraton och de övriga 5 km. Man (jag) hade sina idéer.

Det jag tydligt kommer ihåg från den turen att jag körde fel ner till hamnen i Stockholm och hamnade i ordentlig tidsnöd. Estonia fick vänta någon minut på oss. Vi hittade till slut en parkering och sprang ombord. De hade koll på passagerarlisten och såg några lindrigt sagt jäktade personer komma springande mot båten.

Riho Järviläinen och Christina i Tartu 1992

Löpare i Tartu, Jon, Christina och Lisa.

Ett till starkt minne var att Riho hade rekommenderat ett bra hotell centralt i staden. Det var i slutet av september och hösten hade slagit till. Värmen fick inte sättas på i staden förrän i oktober så vi bortklemade svenskar tyckte det var svalt på rummet. Kanske det var jobbigast när vi skulle duscha efter loppet i iskallt vatten.

Jag hittade efter ett rejält sökande några bilder från den turen. Kul tycker jag men vi hade fina dagar i Tartu, en riktigt fin stad. Riho och hans fru tog väl hand om oss. En kväll skulle vi ut och äta. Fin restaurang med bra mat, kanske någon öl och några glas vin. Jag skulle stå för notan och gissa om jag blev överraskad, ca 300 kr för 6-7 personer. Kanske lite mer, men hursomhelst ett ”bra” pris för välbeställda svenskar.

Förresten så kom Riho med fru till Mora något år senare och bodde hos oss. Det var Vasaloppstider och Riho åkte det s.k. Blåbärsloppet. Han ”vann”. Han åkte även det stora loppet på en bra tid. Riho var och blev än mer känd som en speaker vid stora sportevent i Estland.

1995-1998

Nu går jag vidare till nästa Estlandsepok. Det var när kommunen, min arbetsplats, skulle deltaga i ett Sidaprojekt och stödja vår vänort Kadrina i det vi trodde vi var bra på. Det torde varit i mitten/slutet av 1990-talet. Vi hade en som höll i det hela hos oss, informationschefen Hans Eriksson. Den som hade huvudansvaret och skulle lära oss allt om Estland var Örjan Fridner. Han hade erfarenhet av Kadrina och Estland. Vi hade möten i Mora om hur vi skulle bete oss och vad vi skulle prata om därborta i det ”nya” landet. Fridner hade tidigare ”missionerat” i Kadrina och informerade oss hur livet var därborta. Vi tyckte nog att informationen var något överflödig och detaljrik. Att man skulle hålla upp dörrar för folk och liknande elementära saker. Det var nog vanligt folk, även Estländarna. Projektet var uppdelat i olika etapper och med flera besök som gällde olika ansvarsområden.

Förresten ett stort separat projekt var att få till avloppsrening där i Kadrina. Mijlö- och hälsovårdschefen Nils-Göran Johansson basade för det i samarbete3 med VA-chef Yngve Backlund i Mora kommun.

Jag har tyvärr inga bilder från de första besöken. Vi var där i omgångar. En gång skulle Ove Axelsson och jag dit och ”missionera”. Vi bodde alltid på ”Kadrina Hilton” som vi kallade kommunens lägenhet i ett av hyreshusen. Standarden dög bra åt oss. Ove blev den gången väldigt sjuk i influensa, hög feber och däckad i flera dagar. Värdarna skickade t.o.m. läkare för att se till stackars Ove. Själv fick jag knalla bort på oplogade vägar mot kommunhuset. Man fick jämföra standarden på snöplogningen med det vi gnäller över hemma. Det var ovana situationer det där, att med tolk stå och berätta om Mora kommun, dess organisation, politiska styre och mycket annat. Jag var inte särskild imponerad själv, men de satt snällt och lyssnade till den ”svenske experten”.

2002

En resa som jag minns lite extra var 2002. Det var 10-årsjubileum för Estlands frihet som firades. Vi som åkte då var Nils-Göran Johansson och VA-chefen Yngve Backlund. Kommunalrådet skulle varit med men blev sjuk. Jag fick den stora äran att framföra Mora kommuns hälsningar och gratulationer vid firandet.

Den Största hjälpinsatsen från Mora kommun var stöd till det nya reningsverket och därför var VA-chefen Yngve Backlund och Miljö- och hälsoskyddschefen Nils-Göran representanter från oss. Bilder från den resan.

Stora festligheter vid frihetsjubiléet, 10 år.

1997

Vid en av de sista turerna i projektet, eller var det bara utbyte, jag kommer inte ihåg, var vi fyra ”svenska experter”. Vi hade förstånd att driva med oss själva. Det var Lars Grudén, ekonomi, Ove Axelsson, kommunsekreterare, Sven-Erik Nilsson, informationsansvarig samt kanslichef Owe Hållmarker. Den turen var bra och rolig. Vi kan hoppas att våra värdar fick ut en del av våra berättelser. Vi var i alla fall inga ”trista” formella konsulter, det går jag i god för.

Deras kommunchef Ain Suurkaev var hygglig och skjutsade oss till Narva en dag på studiebesök. Vi avslutade veckan med ett guidat besök i den fina trästaden Pärnu. Kan rekommenderas, med fina bad och bra hotell och vackra parker. Vi bodde då på ett gammalt ryskt ”spahotell”. Christina och jag har varit på besök dit igen, då bodde vi på Villa Allmende. Något strå vassare än tidigare spahotell..

Jag har några bilder från den turen. Grillning ute vid Finska viken, konsert i Rakvere och diverse studiebesök.

Början 2000- talet

Som sagt, många Estlandsturer. Ett år var jag följeslagare till Gunnel Söderberg, dåvarande kommunalråd i Mora. Det var besök på Svenska Ambassaden i Tallin och i Kadrina med omgivningar. Vi stötte ihop med Christer Morell på ambassaden. Han hade företag bl.a. i Tallin. Det torde varit vid sekelskiftet någon gång. Alla gånger jag var där i tjänsten träffade jag Viive Tuuna, hon var en ”tålig” och skicklig tolk på våra möten och informationer. Bra gjort

Senare blev det en lite annorlunda turer, men träffar med kommunledning m.m. ingick alltid.

2005

Vi var några från kommunen som i våra olika uppdrag åkte till bl.a. Tartu för träff med deras ledning. Vi hade långlopp gemensamt Tartu Skimarathon och Vasaloppet. Även mountainbike började komma. Där var Estländarna före oss. Vi som åkte var Birgitta Pettersson, näringsliv, Sara Marcus Jansson, besöksnäring och Åke Nyström, ungdomsfrågor. Även denna gång gjorde vi studiebesök i Ottepää utanför Tartu. Ingen skidåkning den gång heller. Bossen i Tartu var då Andrus Ansip som jag för övrigt seedat fram i Vasaloppet. Han blev senare premiärminister i Estland. En man som visste vad han ville uppfattade jag det som. Drivande.

Möte i Tartu med ledningen. Andris Ansip röd slips och ljusblå skjorta.

En trip till, 2005, en ”arbetsresa” till Tallin. Samma pris och lägre än andra konferensmål. 10-12 personer som utforskade det här med ”Torsk på Tallin”.

Det blev en rolig och bra resa.

2015

Jag tar med en egen liten semestertripp som Christina och jag gjorde 2015 till Kadrina och Rakvere. Vi bodde i Rakvere och turistade omkring där i hyrbil. Jag var tvungen att visa Christina vad jag pratat om efter hemkomsterna från Estland. Riktig trivsam kortsemester. Vi flög, färjorna är ofta väl tröttsamma, lång tid och allmänt ”tråkiga” tycker vi. Några bilder från vår tur där i trakterna av Kadrina, vi var även en sväng till Narva.

Vi avslutar med bilder från en rundvandring i f.d. vänorten Kadrina. Vänortsavtalet är uppsagt numera. Nya tider, andra avtal, men inte vänorter.

Gamla kommunalhuset i Kadrina som tidigare hade sovjetisk flagga. Bibliotek senaste gången vi var dit och bra upprustat. Här lämnade vi ”förnödenheter” 1992.

Det blev ju även några resor till Tallin fram och åter. De var ju populära under några år. Ibland med övernattning i staden, ibland på båten.

Estländarna har gått igenom mycket genom åren, förtryckta av diverse stormakter. Numera är det förhoppningsvis nya tider och landet är värda ”lugn och ro” och utvecklas i sin takt.

Jag har i alla fall blivit fäst vid landet och dess sympatiska invånare. Det blir garanterat fler besök. Jag är imponerad över hur fort utvecklingen skett i landet. De gamla ”bromsklossarna” försvann och yngre personer tog över. De vågade sig på nyheter inom många områden. De har tex röstat via datorer och mobiler i åratal. Sådant som är så farligt i Sverige. Jag åkte buss med en yngre man till Tartu en gång. Han var nybliven förälder och familjen skötte alla ärenden via datorn när det gällde barnets hälsa, skolgång, lärarkontakter m.m. Långt, långt för oss i Svedala.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

En tanke på “Besök i Estland under åren 1992 – 2015.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: