Mora Atlet & Gymnastikklubb, M.A.G.K. i mitten på 30-talet

Jag bor granne med Gubb Olle Andersson från Kråkberg. Han ville visa mig några intressanta papper och bilder från 1930-talet. Hans far, Gubb Albert Andersson, född 1908, var kassör i en så ovanlig förening som Mora Atlet & Gymnastikklubb, bildad 1933. Albert hade sparat kvitton och annat intressant från klubbens verksamhet. Likaså hade han ett fotoalbum med härliga bilder. Det nappade jag snabbt på, det lät intressant.

Delar av den fina idrottsklubben M.A.G.K.

Olle med pappa Alberts fina fotoalbum. ACA-kassen med kvitton m.m. på bänken.

Gubb Albert i unga år hemma i Kråkberg när träningen börjat.

Dom bildade som sagt en Atlet & Gymnastikklubb grabbarna från Kråkberg och några till.

Här är delar av klubbens medlemmar. Albert är tvåa från vänster. Namnet på de övriga kommer. De finns familjen Anderssons stuga i Säs.

Vi kan visa några medlemskort i klubben. Det är inte alla men de som fanns i Alberts kasse som Olle behållit så länge. Vi får tacka för det. I ”normalfallet” hade papperskassen slängts.

I kassen fanns del intressanta kvitton från gamla kända Morabutiker som vi kan visa.

Namn på deltagarna i klubben 1934. De lyckönskar Albert på bröllopsdagen.

Vi tar några till kvitton

Pengarna till klubben måste in och någon kom på den fina idén att anordna en roddtävling på Saxviken 1934, Saxviksloppet. Det var väl klubben som introducerade båttävlingar på Saxviken som sedan Gunnar Faleij fortsatte med 1935, då med motorkraft, inte mannakraft. Man satsade bra på annonsering med affischer och annat. Wasatryckeriet fick fixa 100 affischer och 1000 biljetter till priset av 14 kr.

Annons i Mora tidning var given för att dra folk.

Gubb Albert var inte bet, han var en riktig atlet. Han vann Saxviksloppet, kanske som väntat, och fick en pokal graverad på Ståhlbergs, Park Café:s hederspris. Numera stående hemma hos Kerstin och Olle Andersson på Hästvägen i Mora. Ägare till Park Café, Park Ture Karlsson, gillade nog klubben och sponsrade den.

Klubben fick smak för att dra in pengar. De fick en idé att anordna en tyngdlyftningstävling ute på Mora Folkpark på Sandängarna. Eldforsens Sportklubb ställde upp som motståndare. Första sammandrabbningen mellan klubbar i Dalarna inom atletikens område. Dans före och efter tävlingarna. I lätt tungvikt ställde Grin Oskar Karlsson upp för Mora och i den lättare klassen, mellanvikt, Albert Andersson. Se övriga atleter i annonsen. Inträde herrar 75 öre och damer 50 öre. Sensationsnytt!! prydde affischerna.

Sensationsnytt!

Det blev en god affär för klubben 90 kr netto. 199 åskådare kom till Mora Folkpark på Sandängarna.

Man drog även utomkommuns för att visa upp sig. Rots bystuga ansågs lämplig. Den 26 januari 1935 åkte man norr över. Även här var det efterföljande dans med två vakter enligt tillståndet från Älvdalens distrikts landsfiskalskontor

Det var väldigt roligt och intressant att ta del av Mora Atlet & Gymnastikklubbs verksamhet i mitten på 1930-talet. Detta tack vare Gubb Olles ”sparförmåga”.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

2 reaktioner till “Mora Atlet & Gymnastikklubb, M.A.G.K. i mitten på 30-talet”

  1. Lätt tungvikt. Kan Oskar Karlsson vara från Utmeland? Grin-Oskar? Kan det vara han i bakre raden längst ut till höger?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: