Det blev en bok till slut: Minnenas Kyrkogata i Mora

Länge och väl har jag tänkt att skriva en bok om centrala Mora. Jag insåg att det skulle bli väldigt mycket och svårt med avgränsningar. Jag hade lyssnat på och läst Therese Eliasson berättelse från 1960-talet när hon beskrev en tänkt vandring i centrala Mora strax före sekelskiftet. Hon vandrade utmed Kyrkogatan, Lisselbygatan (Vasagatan) och beskrev sina iakttagelser. Allt från fastigheter, affärer, personer, händelser m.m.

Jag tänkte att det kanske var en rimlig avgränsning att göra och att ta efter hennes sätt att beskriva, men på mitt sätt naturligtvis. Jag blev även tipsad om att göra något i den vägen och jag bestämde mig att börja skissa på en beskrivning av Kyrkogatan. Den gatan är jag mer eller mindre uppväxt på och jag började samla på mig bilder och historier, fakta m.m. Jag höll nog på minst 3 år sedan jag bestämt mig. Till och från naturligtvis, med ett tufft jobb var det allt.

Kul att denna bild som jag tagit kunde bli förstasida. Den visar livet på Kyrkogatan på 70-talet.

Jag bestämde mig för att beskriva Kyrkogatan från söder och gå en promenad upp mot kyrkan på ena sidan gatan och åter på den andra. Ett par avvikelser fick det lov att bli, Fridhemsgatan, Hantverkaregatan och avslutning på Fridhemsplan.

För att friska upp minnet så kom jag överens med några gamla ”polare” att vi tillsammans skulle gå sträckan. Det blev två ”vandringar”. Vi skulle försöka komma ihåg hur det såg ut på 60-70-talen. Det var den” tiden”epoken” som mest skulle beskrivas i boken. Denna period kompletteras sedan med historia och dagens läge med bilder och annat. Fördjupningarna har blivit olika då kunnandet varierade både hos mig och dom. Jag fick ta med det intressanta som kom fram. Vi hade även en träff i Morkarlby bygdegård där jag visade gamla bilder från Kyrkogatan och vi memorerade så gott vi kunde. Vi började med detta år 2019. Det kom Pandemi under mitt bokskrivande men det tuffade på lite långsamt framåt. Målet blev att få boken klar till julen 2022. Och det lyckades med en bra spurt.

Bokens baksida med kortfattade beskrivning. bild från 1975 som jag tagit.

Jag har ingen brist på bilder, jag har tagit egna, jag samlar på vykort, Mora bygdearkiv med jättemånga fina bilder tagna av Morafotografer över åren. För att nämna några: Bertha Hallgren, Sam Lawson, Ernst Karlsson och Wille Persson. Även andra har gett bidrag, Arne Böhlmark, Jan-Erik Jacobsson, Nils Storm m.fl. Konsten var att välja bra bilder och att ha bra fakta om dem.

Jag har en vykortssamlarkompis i Bullas Jonas. I en annan klass än mig, men ändå. Han har tipsat mig om saker och ting inför bokutgivandet och han ritade promenaden jag gör i boken. Skissen behövdes för att kunna följa med på turen och veta var man var.

Avgörande för att det överhuvudtaget skulle bli en bok var anlitande av företaget Stuart Print, främst Liselotte Hellström. Hon fixar layout, bildstorlek och placering på bästa sätt. Utan hennes proffsiga hjälp ingen bok. Hon var med även vid framtagandet av mina två andra böcker, Mora ur kameraökat och Lussekatten Gösta från Mora. Stuart Print rekommenderas för ett bokarbete och mycket annat naturligtvis.

Vi kan ta några exempelbilder ur boken, de är totalt ca 300 stycken.

Här Therese Eliasson, idégivaren till Kyrkogatspromenaden. Vasaloppets första kranskulla.

Vi kan dra oss uppöver lite på gatan visa några bilder ur boken.

Jag måste här lyfta fram alla kontakter jag fått under arbetet med boken. Många har ringt mig och besökt mig och förmedlat bilder och berättelser. Min bekantskapskrets har utökats åtskilligt. Många äldre vill berätta vad de varit med om och var de bott för 60-70 år sedan. Dessa ungdomsminnen var värdefulla och roliga att lyssna på. Jag har fått lära mig mycket om Moras historia, affärer, fastigheter personer m.m. Sådant som var helt okänt för mig. Därför känns det extra bra att få dokumentera delar av den information och bilder jag fått ta del av.

Ytterligare några bilder:

Vi får ta några nyare bildexempel innan vi rundar av. Jag har som sagt rätt många bilder med från ”senare” tid. Men först tar vi några fina som Mr Konsum, Arne Böhlmark, bidragit med.

Några profiler att minnas.

Nyare bilder:

Boken kom till julen 2022 och intresset har varit stort måste jag säga. Jag har signerat den på Kulturhuset, Akademibokhandeln, Sollerö Julmarknad och Mora Kaffestuga. Ett nöje att träffa folk och prata om boken. Boken säljes idag på Akademibokhandeln, Dalarna Design Sweden AB (på Kyrkogatan) och hemma hos mig på Hästvägen 9 i Mora, signering och dedikering där naturligtvis. Jag skickar även ut böcker. Många ”därute” har nyttjat detta.

Som jag sagt, det känns så bra att ha gjort denna dokumentation och få sprida den. Oavsett om mycket ”fattas” så är det värdefullt för framtiden.

Tack så länge och ha ett mycket Gott Nytt År.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

4 reaktioner till “Det blev en bok till slut: Minnenas Kyrkogata i Mora”

   1. Perfekt!
    Min adress är
    Margareta Rosenberg
    Tallåsvägen 148B
    18651Vallentuna

    Tack på förhand!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: