Vad vet vi om våra folkvalda, nämnder/styrelser m.m.?

Kommunhuset i Mora. Foto: Dala-Demokraten.

Som sagt, vad vet väljarna om dem de ska välja, de som står på listorna knapphändigt beskrivna. Vad står de för, vad vill de och vilken erfarenhet har de? Det borde vara bättre beskrivet inför valet.

När sedan valet är över och en majoritet fixas till mellan partierna så ska personer av kommunfullmäktige väljas till diverse uppdrag i styrelser, nämnder m.m. Även då borde en fördjupning ske, vilka blev ordförande m.m. i nämnderna? Vilka är dom, vad vill dom och vad ser dom framför sig under valperioden? Vidare, vilka ingår i nämnderna m.m.?

Jag tänkte, om inte kommunens ansvariga ser till att dessa frågor besvaras så kan media göra detta, deras jobb. Jag ser naturligtvis helst att de folkvalda själva tillsammans med tjänstepersoner efter valet ska gå ut och tala om vad som ”hände” efter valen. Det är ju egentligen det som är det viktigaste i själva valet, vilka ska styra. Vilka partier och vilka personer får de viktigaste posterna?Som jag ser det är det viktigare än själva sakfrågorna i en liten kommun som Mora. Jag skrev till Mora Tidning, se nedan. Det togs emot bra och vi ser nu fram mot ett, gärna flera reportage om våra folkvalda och deras ”liv” efter valet. Det kan inte bli tvär tyst när de väl utsetts tycker jag.

Till brevet

”Jag har länge funderat på hur mycket Moraborna känner till de politiker som står på listorna vid de allmänna valen. Likväl undrar jag hur mycket de vet om de nämnder och styrelser och andra organ som företrädare väljs till av kommunfullmäktige.

Jag har en stark känsla av att Moraborna inte har mycket kännedom om vad som händer efter valen och vilka olika ”poster” som ska besättas. Överhuvudtaget är nog kommunens organisation inte alls mycket känd, varken den politiska eller tjänstemannaorganisationen. Personer på listorna inför och de som senare väljs är inte alls kända för väljarna, väldigt lite i alla fall. Det är inget ovanligt för Mora, så är det i de flesta kommuner.

Jag har jobbat kommunalt i drygt 30 år och är pensionerad sedan snart 10 år. Det som slagit mig starkt är att det är som två världar, inom och utanför kommunens verksamheter. När man är ”innanför” vet man och kan en hel del om organisation och kommunens villkor och verksamheter och vad som händer och sker. 

Det jag nu märker när jag hamnat på utsidan är att det inte alls, eller väldigt lite, som kommer fram vad som händer ”därinne” och följderna av detta. Kommunikationen till Moraborna är inte vad den borde vara enligt min mening. Det är helt enkelt två skilda världar.

Om jag inte jobbat i kommunen så länge hade jag haft en bristfällig kunskap om vad, varför och hur saker och ting sker i den kommunala världen. Sedan beror ju det på personers intresse, men mycket får man inte ”gratis”. Visst försöker man på alla vis få ut information från de styrande. Jag har själv t.ex. jobbat med webbplatsen mora.se från starten men inser att det bara är en marginell informationskälla för kommunmedborgaren. Nya tag måste till för att få en delaktighet och intresse för vad som händer. Jag avslutar dessa allmänna funderingar här.

Ett medel som är mer lättillgängligt är informationen i tidningar och andra nyhetsmedia. Digitalt som pappersvägen. Främst de lokala medierna.

Till saken

Åter till vad som händer efter valen. Jag roade mig att gå igenom de två sista protokollen från kommunfullmäktig 2022 där man valt in representanter i nämnder, styrelser och andra organ. Jag kom fram att det var ca 40 instanser/organ/roller som kommunfullmäktige skulle välja representanter till.

Jag fick det till ca 225 platser som fullmäktig valt personer till. Vissa fick naturligtvis platser i flera olika organ. Men det är ändå en ansenlig mängd förtroendevalda som i olika sammanhang ska agera under valperioden.

Det är ju egentligen det valen handlar om, att få dessa platser till sitt parti med allt som det innebär, arbete, makt, arvode m.m. De viktigaste rollerna är kanske ordförandeskapet i nämnder och styrelser. 

Det jag vill är att ni som lokaltidning skulle följa upp valet. Ni har säkert gjort det på flera sätt – helt klart. Men mitt förslag är att ni väljer ut ordföranden i nämnderna, främst de nya kanske, intervjuar dem om deras bakgrund, tankar inför valperioden, vilka satsningar ser man. De bör även förklara nämndens viktigaste arbetsområden och vilka som sitter i nämnden.  Överhuvudtaget vilka förändringar ser man under valperioden. 

Det kan även finnas andra intressanta val/representanter att intervjua.

Det skulle ge läsarna nyttig information. Många känner överhuvudtaget inte till de folkvalda, kanske än mindre vilka nämnder som finns, t.ex. kultur- och fritidsnämnden, teknik- och servicenämnden m.fl.

Som du ser är jag ”skadad” av mitt kommunala jobb, men se saker med andra ögon nu när jag är utanför och träffar många fler nu än tidigare.

Ett förslag bara. Reagera gärna på det. Jag har inte skrivit detta till någon annan.

Jag har med hjälp av ekonomienheten på kommunen fått fram en del uppgifter om arvodeskostnader för åren 2015 och 2022.

Budget 2015: 4 583 000 kr. Utfall 2015: 3 982 358 kr.

Budget 2022: 6 027 000 kr. Utfall 2022: 6 412 348 kr.

På dessa 7 år mellan 2015 och 2022 har arvodena till våra förtroendevalda ökat med 61 %. Orsakerna till detta torde vara , utökningar, arvodeshöjningar eller annat.

Nu får vi se om MT tar till sig detta och gör några undersökande reportage. Jag har fått bra respons på mitt förslag och väntar med spänning på artiklar.

Jag återkommer med reaktioner under detta inlägg.

Nu, 2023-02-15, ser vi med tacksamhet att Mora Tidning startat en intervjuserie med ordföranden i några nämnder/styrelser. Hittills har ordförandena i Kultur- och fritidsnämnden och Miljö- och byggnadsnämnden intervjuats och nämndernas roll presenterats. Det jag personligen saknar är mer visioner och viljeinriktning. Kanske även hur de framöver ska bli bättre på att presentera sig och sina verksamheter i media. /Owe

Bild på gamla kommunalhuset i Mora. Vykort från 50-talet.

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: