Vinterpromenad i Våmhus. En tur i Bäck och Heden. Avslutades med Levebrödsfika.

Vi hade hört talas om Hantverksbageriet Leve Bröd i Våmhus. Närmare bestämt i Bäcks Handels (Nisse Andersson) gamla lokaler i Bäck. Ryktet hade spridits om jättegott bröd. Även fika om man kommer på rätt dag. Bröd kan bokas och hämtas ut i Våmhus i bageriet, Gumman Grön i Mora eller Saluhallen i Orsa.

Se levebrod.se eller Facebook: Leve Bröd Hantverksbageri.

Gamala Bäck Handel, lanthandel i 2 plan.

Hursomhelst, vi, Christina och jag, hade planerat en promenad runt i området före fikat. Det var en murrig vinterdag, även lite snöfall. Bara fint. Vi startade vid bageriet och drog oss ner mot Våmån vid Liljeholmen och gick utmed den till och från.

Att jag nu skriver om den här turen beror på att jag nyligen läst Ninni Schulmans bok ”SOM VI LEKTE”. Jag är ingen stor bokslukare men den här var spännande och det blev inte sämre av att man känner igen sig väl där i Våmhus med de många byarna, 13-14 st. Bäck, Heden, Indor, Björkvassla, Limbäck, Vidbäcken, Östra Storbyn m.fl.

Det var intressant att följa spanare Ingrid som cyklade omkring i byarna på sitt uppdrag att lösa Mattias öde. Han hade försvunnit nere vid ån. Det var en teori kring hans försvinnande, hans cykel hittades där.

Om jag hade läst boken före vår promenad hade jag nog haft ögonen extra öppna därnere vid Våmån där Mattias skulle försvunnit.

Jag jobbade som ung hos lantmäteriet en sommar och hade nöjet att åka omkring i Våmhus i min första bil, en ”Bubbla” och få underskrifter på avtal när kraftledningen skulle dras bl.a. över Bönsabergs fäbodar. Jag knackade på hos många och blev väl emottagen, pojkvasker som man var. Det skulle bjudas på kaffe m.m. Annars var fikarasten vid fiket i Kumbelnäs nära majstången.

Åter till promenaden. Här några bilder från starten:

Vi gick över vägen som bär mot Indor och kom allt närmare Våmån.

Våmån med bron över mot Indor.

När jag ser bilderna tänker jag tillbaka på boken, det var i och för sig sommartid när Mattias försvann. Men det var ett väldigt pådrag och spekulerande om vad som kunde hänt honom där nere vid ån.

Lillby innan Heden med fåren ute i ”hagen” till höger.

Vi närmade oss Heden och passerade Lillby. Ett nytt namn för mig. Ny väg det här för oss.

Inte kunde vi vända här och knalla tillbaka till bageriet. Nej, vi gick vidare på Kanonvägen. Jag visste att det fanns en väg åter till Heden på andra sidan vägen längre fram.

Snöfallet tilltog, det bekom varken Kronblom eller oss. Riktigt härligt.

Vi promenerade vidare i snöfallet genom Heden med alla dess äldre och en del nyare byggnader. Man hinner se en del när man knallar på i lagom takt. Här några bilder från Heden.

Vi gick vidare på en mindre skogsväg mot Bäck. Ny för oss även den. Fin cykelväg till sommaren. Här kan man göra fina cykelutflykter.

Genom delar av Bäck och förbi gamla Bäck Handel och rundan på 5 km var till ända. Fin promenad på delvis nya vägar. Det är gott om dom i Våmhus. Bra med GPS eller karta med sig där.

Vi avnjöt gott surdegsbröd och något sötare godis till kaffet. Vi hade haft en fin upplevelse som rekommenderas. Med eller utan promenad/cykling.

Hantverksbageriet Leve Bröd
Glada miner vid disken.

För den intresserade avslutar vi med en skiss på vår tur. Kanske något att ta efter?

Författare: moraowe

Nybliven bloggare från Mora i Dalarna/Sweden. Intressen natur, foto, samhällsfrågor. Motionerande i alla former har hög prioritet, lugnare med tiden.

2 reaktioner till “Vinterpromenad i Våmhus. En tur i Bäck och Heden. Avslutades med Levebrödsfika.”

  1. Så fina bilder och så trevlig läsning! Så fin reklam du gjort för Våmhus, boken och bageriet! Jag flyttade från Våmhus 1968 till Mora men känner mej fortfarande som Våmhus kulla! Jag är så stolt över det!
    Mvh Britt Lassis

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: